Otaki en Draeger beschrijven in Judo Formal Techniques zeer gedetailleerd de Kōdōkan randori-no-kata. De randori-no-kata bestaan uit het nage-no-kata en katame-no-kata.
In deze blog wil ik het hebben over de slagen in het nage-no-kata. Het boek bevat gedetailleerde informatie over het voortschrijdend inzicht van uke in zijn aanvallen. Hij leert van zijn vorige aanvallen, waardoor elk aanval subtiel verandert.
De slag bij het nage-no-kata
Er staan veel details in het boek van Otaki en Draeger. Het bevat niet alleen aandacht voor de technische beschrijvingen van de kata (omote), maar geeft ook veel achtergrondinformatie over de onderliggende principes (ura). Het boek bevat speciale hoofdstukken over bijvoorbeeld verplaatsingen, standen en valbreken.
Aan de slagen in het nage-no-kata zijn ook meerdere pagina’s toegewijd. Er staat een interessant verhaal over de subtiele verschillen in de slagen. Uke leert van elke vuistslag op het hoofd van tori en past zijn aanval aan op basis van voortschrijdend inzicht. Er zijn vier slagen in het nage-no-kata: seoi-nage, uki-goshi, ura-nage en yoko-guruma. Zie onderstaande video voor de verschillende slagen.
https://www.youtube.com/watch?v=JL8wTANufuk
Seoi-nage
De eerste aanval van uke is vol overtuiging en een beetje roekeloos, omdat hij of zij nog niet verslagen is door tori. Uke wil tori met zijn slag achterwaarts en naar de grond slaan. Hij ‘leunt’ een beetje voorwaarts in de stoot en zijn gewicht komt naar voren. Tori kan dit momentum goed gebruiken voor de seoi-nage.
Uki-goshi
Uke heeft geleerd van de eerste slag. Bij deze slag is hij voorzichtiger. Hij houdt zich in en beperkt zijn voorwaartse momentum door zijn gewicht beter te centreren. Zijn lichaam is stijver. Uke wil nog steeds tori achterwaarts en naar de grond slaan. Tori duikt onder de slag door en werpt met uki-goshi.
Ura-nage
Uke wordt niet moedeloos, maar wel voorzichtiger. Deze slag brengt hij zijn zwaartepunt subtiel lager. Hij wil tori vooral naar de grond slaan met zijn vuistslag, zoals je een paal de grond inslaat met een hamer. Dit zie je ook duidelijk in het kata, als uke misslaat over de schouder van tori. Op dat moment verplaatst tori goed onder uke en werpt met ura-nage.
Yoko-guruma
De laatste slag is uke toch wel een beetje teleurgesteld. Drie keer ‘verslagen’ is geen best resultaat. Hij lokt weer de ura-nage uit, maar houdt dit keer zijn achterste voet een beetje achter. Hierdoor verandert de werprichting. Tori hangt nu in de ura-nage, maar ervaart verzet. Uke maakt het tori nog lastiger met een tweede aanval om de nek van tori, waardoor zij voorover moet buigen. Echter gebruikt tori dit moment en werpt met yoko-guruma.
Hoe zit het dan bij de Kōdōkan
Otaki en Draeger vermelden in hun boek dat er historische aanwijzingen zijn dat er een subtiel verschil is tussen de vier slagen in het nage-no-kata. Dit onderscheid wordt door de Kōdōkan echter niet gemaakt. Kijk maar eens in de beschrijving van het nage-no-kata.
Zelf aan de slag
Wat kun je met deze informatie? Wil je slechts een hogere graad met examens of een medaille met wedstrijden, dan is deze uitleg in Judo Formal Techniques leuke achtergrondinformatie.
Gebruik je het kata als leermiddel, dan is het interessant studiemateriaal waar je uren zoet mee kunt zijn. Het bestuderen van de patronen in actie/reactie en het variëren met slagen is erg leuk. Wat voor invloed heeft het op zaken zoals balansverstoring (kuzushi), positioneren (tsukuri) en inzetten (kake)?