Je bekijkt nu Een blauwtje lopen

Een blauwtje lopen

  • Bericht reacties:9 reacties

Alhoewel blauwe judopakken alleen zijn bedoeld voor (inter)nationale wedstrijden, zijn er nog steeds mensen die een blauw judopak aantrekken naar de training. Zelfs op examens heb ik deelnemers haastig zien onderhandelen met andere judoka voor het lenen van een witte judogi, want examens worden alleen afgenomen in een wit judopak. Waarom maakt de kleur uit?

Geschiedenis van blauwe judogi

Grand Slam Paris 2015
©IJF Media door G. Sabau en M. Mayorova

Het blauwe judopak is een idee van Anton Geesink. De achterliggende gedachten was dat het duidelijker voor scheidsrechters en toeschouwers is wie het punt scoort door een groter contrast tussen de judoka. Uiteindelijk heeft de International Judo Federation (IJF), ondanks het vele lobbyen van de Japanners, in 1997 de blauwe judogi geïntroduceerd.

Daarvoor droegen beide judoka allebei een witte judogi, waarbij voor het onderscheid de ene judoka een witte obi (band) om had en de andere judoka een rode obi. Overigens vinden vele Japanse judotoernooien nog steeds plaats op deze manier. Kijk maar naar onderstaande filmpje van de All Japan Judo Championships 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=VSzfO8geoB8

Geschiedenis van de judogi

Grootmeester Jigoro Kano is de bedenker van de moderne keikogi (trainingskleding). Zijn judogi heeft vele andere krijgskunsten geïnspireerd (zoals aikido, kendo en karate). In het boek In The Dojo speculeert Dave Lowry dat de judogi waarschijnlijk is geïnspireerd door de brandweerlieden uit Japan. Zij droegen zware jassen ter bescherming. Voor het blussen werden ze met water doordrenkt, zodat de drager beter bestand was tegen de hitte en vlammen. Andere theorieën spreken over de juban (襦袢) als basis van de moderne judogi.

Kano liet zijn studenten judogi dragen om praktische redenen, niet omdat het zo mooi staat. Volgens de archieven van de Kodokan waren hiervoor zijn motieven waardigheid en veiligheid. In eerste instantie hadden de judogi korte mouwen. Waarschijnlijk omdat de judoka last hadden van brandwonden op de ellebogen door de tatami (mat), zijn de mouwen langer gemaakt.

Judo training at Kodokan (judogi)

De judogi had vroeger altijd een witachtige kleur. Niet puur wit, maar de witte kleur van ongebleekt katoen. Dit was goedkoop en de ongebleekte kleur van katoen is in overeenkomst met de spirit van budo. Het is eenvoudig en natuurlijk. In Japan kun je nog steeds ongebleekte judogi kopen.

Wit staat voor zuiverheid

Er wordt ook vaak een link gelegd met zuiverheid. Wit staat voor zuiverheid in het Shintoïsme. Samen met het Boeddhisme een belangrijke religie in Japan. Het is niet duidelijk of het Shintoïsme Kano daadwerkelijk heeft beïnvloed of achteraf als verklaring is verzonnen.

Zuiverheid is een belangrijk concept en is overal zichtbaar in Japan, denk maar aan de onsen (heetwaterspa’s) en het uitdoen van de schoenen voordat men naar binnengaat.

De witte kleur van de judogi staat mogelijk ook voor het bewaren van de zuiverheid van de geest en van het judo. Een ander voordeel is dat bij een witte judogi sneller kan worden gezien of het schoon is, dit is moeilijker bij een judopak met een donkere kleur.

Niet afwijken van traditie

Waarom dan een blauw judopak? Er moet een hele goede reden zijn voor het afwijken van tradities in budo. Als van tradities wordt afgeweken, is judo dan gewoon een sport?

De motieven om een andere kleur judopak te dragen zijn mogelijk onwetendheid, mode en ego. Het volgen van de mode lijkt me niet relevant bij het beoefenen van traditionele budo. Voor een groot ego is in de dojo geen plaats. Een traditionele witte judogi zorgt dat iedereen qua kleding gelijk is op de tatami.

Wat mij betreft wordt het besluit over het toestaan van blauwe judopakken ook weer teruggedraaid. Op (inter)nationale toernooien staan fantastische scheidsrechters en is er beschikking over videobeelden mocht het echt onduidelijk zijn. Het grote contrast is overbodig geworden, als het al een echt probleem was.

Bij alle andere activiteiten op gebied van judo voegt een blauwe judopakweinig toe. Ik draag zelf graag een witte judogi. Hopelijk geef ik op deze manier het goede voorbeeld aan andere judoka.

BJJ Keikogi (judogi)

Laten we vasthouden aan de tradities met betrekking tot de judogi. Neem bijvoorbeeld Braziliaans Jiu-Jitsu. Ondanks dat het veel van de mooie tradities van het judo mist, zijn hun ne-waza (grondtechnieken) fantastisch. Als ik hun trainingspakken zie, realiseer ik hoe ‘mooi’ onze judogi is in zijn eenvoud met weinig of geen logo’s. Laten we onze judogi waardig dragen!

Wat vind jij van blauwe judogi? Draag jijzelf weleens een blauwe judogi? Laat hieronder een reactie achter.

Dit bericht heeft 9 reacties

  1. Marcel Melching

    Helemaal eens met jou stelling Bas. Blauwe pakken zijn voor smurfen en hebben niets met judo te maken. Dat velen het er eigenlijk niet mee eens zijn blijkt wel uit de diverse reacties die komen op mensen die de dojo betreden met een blauwe judogi.
    Misschien zouden leraren hierin een rol kunnen spelen door tijdens trainingen blauwe judogi af te keuren of zelfs verbieden.

  2. Aad Westdorp

    De basis is wit. Maar waarom zou je iets wat wereldwijd gedragen wordt niet toestaan?

    1. Beste Aad,

      Om niet af te wijken van traditie. De Kodokan, de oorsprong van het judo, staat ook geen blauwe judogi toe tijdens trainingen.

      Met vriendelijke groeten,
      Sebastiaan

  3. Ferry

    Tradities zijn om in ere te houden. Ik ben wel van mening dat elke sport evolueert. Dus ook judo. Door toedoen van o.a Geesink is judo een wereldsport geworden. Als we alleen waren gebonden aan de Japanse tradities dan hadden we ook nog rijstmatten gejudood.

    1. Inderdaad per traditie kijken of dit belangrijk is voor de waarde van budo. Voor de judogi heb ik nog geen goede reden gevonden om van traditie af te wijken, maar inderdaad de zachtere judomatten is een mooi voorbeeld van evolutie. Zeker voor iemand met hooikoorts. 😉

      Doet me overigens denken aan een mooi citaat: “Treed niet in de voetsporen van de oude meesters, zoek waarna zij zochten.”

      Met vriendelijke groeten,
      Sebastiaan

  4. Tom

    Wat een leuk stuk om te lezen! Veel dingen die ik als 21 jarige judoka nog niet wist over de geschiedenis van judokleding. Natuurlijk is het fantastisch dat judo veel gebruiken en ongeschreven regels als respect en discipline kent. Dit zijn dan ook zeker aspecten aan de sport die gekoesterd moeten worden en hopelijk nooit zullen veranderen.

    Het gaat hier echter om kernwaarden van het judo, daar valt iets materialistisch als kleding wat mij betreft niet onder. Door mijn leeftijd heb ik het eigenlijk nooit meegemaakt dat ieder judopak wit was, als het pak maar de juiste afmetingen had vond ik het al snel goed. Sterker nog, nadat ik mijn eerste wedstrijd op regionaal niveau verloor doordat het punt naar de tegenstander ging in plaats van naar mij, moest en zou ik ook zo’n blauw pak hebben! Op regionaal, provinciaal en zelfs vaak nationaal niveau zijn er geen videobeelden om terug te kijken, judoka’s hebben dan wel degelijk baat bij de blauwe pakken.

    Om op dit moment dus alle blauwe pakken uit de judosport te verbieden op historische gronden zou ik dan ook wat vreemd vinden. Het zou het zelfde zijn als wanneer mijn opa me zou vertellen dat ik mijn kleuren-TV in zou moeten ruilen voor een zwart-wit-TV omdat hij zo ooit uitgevonden is en hij die vroeger ook had.

    Voor mij zou het verbieden van een blauw judopak bij wedstrijden een gemis zijn. Als het overigens op trainingen aan komt dan zal ik altijd liever wit dan blauw dragen, dit om de “traditionelere” judoka’s niet voor het hoofd te stoten. Mochten al mijn witte pakken echter in de was zitten, dan zal ik niet schromen mijn blauwe pak aan te trekken, het is per slot van rekening maar een kleur.

    1. Bedankt voor jouw reactie. Als alle witte judogi per ongeluk allemaal in de was zitten en je trekt een blauw pak aan, kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Echter heb ik judoka meegemaakt die nooit wedstrijden deden, maar toch een blauwe judogi droegen. 😉

      Met betrekking tot de televisie van jouw opa… Voor de kleurentelevisie zijn goede argumenten, want de kleuren voegen (meestal) iets toe aan de beleving van tv kijken. Echter voor het trainen in een blauwe judogi kan ik geen enkel voordeel bedenken.

      Met vriendelijke groeten,
      Sebastiaan

  5. Wilmar

    De blauwe judogi is voor wedstrijden een prima middel om de judoka’s uit elkaar te houden en de sport zo begrijpelijker te maken voor het grote publiek. Daarnaast helpt het in de beoordeling van de wedstrijd.
    Buiten de wedstrijden om, is de judogi wit.

  6. Judo Jennifer

    Wij staan in principe geen blauwe judogi toe in de lessen. Al is er wel eens een senior die héél véél op de mat staat en dan inderdaad geen schone meer heeft. Dit komt zelden voor (twee keer per seizoen) en vraagt mij dan altijd of het voor één keertje mag. Dan knijp ik best een oogje dicht. Staat zelfs in ons dojo regelement dat de judogi WIT en SCHOON behoort ze zijn. Net als korte nagels etc.

    Als oud scheidsrechter zie ik voor wedstrijden wel de voordelen van een gekleurd pak tegenover een wit pak.

Geef een reactie